Skift asbesttag – Sikkert og ansvarligt fra 2025: Hvad du skal vide

I januar 2025 træder nye og skærpede regler i kraft for håndtering af asbesttag. De nye regler stiller især højere krav til håndværkere. For boligejere, betyder det at det bliver væsentligt dyrere og mere tidskrævende, at få fjernet et asbesttag.

Asbest, som blev anvendt i bygningsmaterialer siden omkring år 1900 og frem til slutningen af 1980’erne, er blevet forbudt i Danmark på grund af de alvorlige sundhedsrisici, det udgør. Bygninger opført eller renoveret før 1990 kan derfor indeholde asbest i materialer som tagplader, ventilationskanaler, rørisolering og fliseklæb.

De nye reguleringer er designet til at reducere disse risici, særligt ved nedtagning af asbesttage. Fra 2025, vil håndværkere være forpligtet til at udføre strengere risikovurderinger og tage ekstra forholdsregler for at minimere støvspredning. Dette omfatter ikke blot det fysiske arbejde, men også en detaljeret planlægning og dokumentation. Håndteringen af affaldet vil også blive reguleret strengere, og det bliver nødvendigt at logføre hele processen.

Er de nye regler vigtige? Ja det er de, men det betyder ikke at vi behøver at ignorere de praktiske konsekvenser. De nye krav stiller højere sikkerhed, men det sætter også en byrde på dem, der bare gerne vil have taget fjernet.

Hvis du er boligejer, så står du overfor en deadline! Der er ingen tid at spilde, det er nu, du skal handle hvis du vil undgå de markant højere omkostninger og længere tidsforbrug som de nye krav medfører.

håndværker i støvsikker dragt i færd med at fjerne asbest. I forgrunden er der advarselstape.
TrinFør 2025Efter 2025
RisikovurderingEnkel visuel inspektionObligatorisk materialeprøve og risikovurdering (§ 5)
AfspærringSimpel markeringLukket arbejdszone med ventilationssystem og adgangsbegrænsning (§ 7)
Sikkerhedsudstyr
P2-filter og arbejdstøj
P3-filter, støvtætte dragter, handsker og sluser til omklædning (§ 17-18)
StøvbegrænsningIngen specifikke kravVandsprøjtning og værktøj, der minimerer støv (§ 8)
AffaldshåndteringEnkel emballeringLufttæt pakning, korrekt mærkning og dokumenteret deponering (Miljøstyrelsen kapitel 5)
DokumentationMinimalRapportering til Arbejdstilsynet og kommunen før og efter arbejdet (§ 10)
håndværker i støvsikker dragt viser tagplade med asbest
  • Før 2025: En simpel visuel inspektion kunne bruges til at vurdere risikoen ved nedtagning af asbest.
  • Efter 2025: Der kræves en obligatorisk materialeanalyse, hvor prøver tages og analyseres på et akkrediteret laboratorium. Dette skal sikre at alt asbestholdigt materiale identificeres og korrekt håndteres, før arbejdet påbegyndes (jf. § 5 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse).

Før 2025: Afspærring kunne være ganske simpel, f.eks. ved markering af arbejdsområdet.

Efter 2025: Kravene til afspærring bliver mere omfattende. Der skal oprettes en lukket arbejdszone, hvor der installeres et ventilationssystem for at forhindre spredning af asbestfibre. Adgangen til området skal være begrænset, og det skal være klart markeret, hvor arbejdet finder sted (jf. § 7, vejledning C.2.2).

  • Før 2025: Håndværkerne kunne anvende et P2-filter og almindeligt arbejdstøj.
  • Efter 2025: De nye krav dikterer, at P3-filtre skal anvendes, sammen med støvhætte dragter, handsker og sluser til omklædning. Dette skal sikre, at arbejdstagerne er maksimalt beskyttede mod risikoen for at indånde asbestfibre (jf. § 17-18 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse).
  • Før 2025: Der var ingen specifikke krav, hvordan støv skulle begrænses under arbejdet.
  • Efter 2025: Der skal anvendes vandsprøjtning, samt værktøjer, der minimerer støvspredning, for at holde niveauet af asbestfibre så lavt som muligt (jf. § 8 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse).
  • Før 2025: Affaldet kunne pakkes på en simpel måde
  • Efter 2025: Der skal anvendes lufttætte beholdere til at pakke asbestaffaldet, og det skal være korrekt markeret. Affaldet skal transporteres til godkendte deponeringssteder, og dokumentationen skal følges nøje for at sikre korrekt bortskaffelse (jf. Miljøstyrelsens retningslinjer, kapitel 5).
  • Før 2025: Der var ikke krav om detaljeret dokumentation
  • Efter 2025: Arbejdet skal anmeldes til både arbejdstilsynet og kommunen både før og efter arbejdet. En afslutningsrapport skal dokumentere, at arbejdet er udført korrekt, og at alt affald er håndteret efter gældende regler (jf. § 10 i Arbejdstilsynets bekendtgørelse og vejledning C.2.2).

Som boligejer vil de nye regler fra 2025 sikre, at arbejdet med asbestholdige tage bliver udført med maksimal sikkerhed for både arbejdstagere og omgivelser. Med de skærpede krav er det kun certificerede og uddannede håndværkere med de rette kompetencer, der må udføre arbejdet. Dette betyder, at du kan være tryg ved, at arbejdet bliver udført korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen. Samtidig beskytter de nye regler både din ejendom og miljøet, da affaldet nu håndteres på en mere kontrolleret og ansvarlig måde.

Desuden skal der tages større hensyn til både sikkerhedsforanstaltninger og dokumentation, hvilket kan give dig som kunde ekstra sikkerhed for, at alle nødvendige skridt bliver taget for at minimere sundhedsrisikoen. Når arbejdet er afsluttet, får du en afslutningsrapport, som verificerer at arbejdet er gennemført korrekt, og at affaldet er bortskaffet på den rigtige måde.

asbestholdigt materiale der bliver pakket ned i sikker plastikbeholder
håndværker i støvsikkerdragt i færd med at bære asbesttag

De nye krav betyder, at omkostningerne forbundet med nedtagning af asbesttage vil stige markant. Den mere omfattende risikovurdering og materialeanalyse, der nu er obligatorisk, betyder, at arbejdet tager længere tid at forberede. Desuden kræver de øgede sikkerhedsforanstaltninger, såsom lukket arbejdszone, ventilationssystemer og støvtætte dragter, højere udgifter til både udstyr og arbejdstimer. Derudover medfører de nye regler, at affaldshåndtering bliver dyrere, da affaldet skal pakkes i lufttætte beholdere, mærkes korrekt og deponeres på godkendte områder.

De ekstra dokumentationskrav, der kræver rapportering til både arbejdstilsynet og kommunen før og efter arbejdet, samt den nødvendige afslutningsrapport, bidrager også til at øge prisen. Alt i alt betyder de skærpede regler, at både forberedelse, gennemførelse og afslutning af arbejdet kræver mere tid, flere ressourcer og flere dokumenter, hvilket øger den samlede pris for projektet betydeligt.

Det er måske meget reglement. Men vi ved, at du vil have det gjort ordentligt, og vi vil gerne hjælpe dig med at slippe for alle de ekstra omkostninger, som du risikerer ved at vente. Hos Gratisbyggetilbud er vi klar til at give dig den rådgivning og hjælp, du har brug for.

Så, hvis du gerne vil undgå de kommende regler, så er der bare én ting at gøre. Handle hurtigt, så du får det taget ned inden de nye regler træder i kraft.

håndværker i blå støvsikkerdragt og gult p3-filter der arbejder med asbesttag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *